Harsfalt

Het meest duurzame asfalt.

Harsfalt, 100% biologisch bindmiddel.

Asfalt, maar dan 100% biobased.

Harsfalt is het eerste asfaltmengsel waarbij bitumen is vervangen door een 100% biologisch bindmiddel. 

Asfalt met een 100% biologisch bindmiddel is een belangrijke en grote ontwikkeling van de bioasfaltindustrie om de Nederlandse wegen de komende jaren toekomstbestendig te maken.

Het draagt bij aan de reductie van fossiele grondstoffen en aan het behalen van de klimaatdoelstellingen 2030.

Wat is harsfalt?

In harsfalt is het bitumen, dat gewonnen wordt uit ruwe olie, vervangen door een 100% biologisch bindmiddel. Dit bindmiddel bevat een mix van biologische oliën, hars en lignine uit olifantsgras.

Alle bestanddelen en het mengsel zijn door het Asfalt Kenniscentrum onderzocht op onder andere gezondheid, milieu, herbruikbaarheid, materiaaleigenschappen en mengselleigenschappen. Gedurende vier jaar verzorgt het Asfalt Kenniscentrum jaarlijks de monitoring van de proefvakken. Dat doen we met LCMS metingen, RSAT onderzoek en reologisch onderzoek.

Zo krijgen we wetenschappelijk inzicht in de levensduurverwachting van dit tot op vandaag de dag meest innovatieve product.

De initiatiefnemers, Mourik infra, NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en Reinteninfra zijn uiteraard blij en trots met dit innovatieve product.

Meer over Harsfalt leest u in het artikel in BouwCirculair over de ontstaansgeschiedenis, de proeven, het testen en de resultaten met Harsfalt tot en met 2023.

Innovatie in de praktijk

De klant


Prachtig dat wegenbouw en duurzaamheid hier samenkomen. Ik ben er trots op dat in Assen het eerste proefvak met ‘Harsfalt’ gelegd wordt!

Wethouder Martin Rasker, Assen